De studie kwam tot de volgende vaststellingen:
Binnen het aso, dat voorbereidt op voortstuderen, zijn de verschillen groot. Van de studenten die uit de richting Grieks-wiskunde komen, halen meer dan zeven op de tien een academische bachelor (alle richtingen samen) in de normale drie jaar. Bij de collega’s van Latijn-wiskunde is dat net geen zes op de tien.
Bij de jongeren uit wetenschappen-wiskunde haalt net niet de helft het in drie jaar. Bij economie-moderne talen zakt dat naar 11,38 procent en bij humane is het niet één op de tien. Bij de afgestudeerden van die laatste richting haalt meer dan één op de vier geen bachelordiploma na vijf jaar.
Rebus studieadvies
Voor Rebus is dit echter geen nieuws meer. Ook wij voelen al langer aan dat de gekozen richting uit de humaniora iets vertelt over de slaagkans in het hoger onderwijs. Volgens ons zijn de 'sterke richtingen' vooral de richtingen met veel wiskunde. Voor ons was dit dus al langer duidelijk: wie in het middelbaar zes of acht uur wiskunde per week kreeg, heeft beduidend meer slaagkansen in zijn verdere studies.Als studieadvies willen we dan ook meegeven aan alle studenten in de humaniora: kies wijs! Als je van plan bent na je achttiende verder te studeren, dan ga je best voor een sterkere richting met zo veel mogelijk wiskunde. Op die manier houd je je kansen op een geslaagde studiecarrière zo hoog en zo breed mogelijk.
Als extra tip geven we jullie nog een link mee naar de Onderwijskiezer van het CLB waar je een handig overzicht kunt vinden van alle bestaande studierichtingen.
Over de auteur: Alexander Vandecaveye is afgestudeerd als Bachelor in de Geografie en Master in de Wijsbegeerte en werkt momenteel als studiecoach en social media expert voor REBUS.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.