Vanaf nu tot aan het examen:
- Probeer in deze laatste periode je leerstof te herhalen, niet enkel door te lezen maar door erover na te denken. Leerstof oproepen uit het geheugen door je inhoudstabel te overlopen (denk biologie) of oefeningen te maken, is de beste voorbereiding op het examen. Op deze manier kom je achter eventuele hiaten in je kennis die je nog kan bijwerken.
- Bekijk de soorten vragen die gesteld worden nog als een laatste voorbereiding. Voor de communicatieproef bijvoorbeeld kan je heel goede resultaten behalen als je de casussen nog eens doorneemt en de tips naleest. Dit geldt ook voor de andere vakken.
- Maak het voorbeeldexamen (online) enkele dagen voor het examen. Op die manier heb je nog tijd om dingen extra in te oefenen wanneer je merkt dat het nog niet zo goed lukt.
- Plan je dag goed op voorhand. Waar slaap je de nacht ervoor, hoe raak je op het examen, hoe laat moet je er zijn, … Zorg dat je identiteitskaart en de nodige formulieren klaar liggen zodat je hier niet meer naar moet zoeken op de dag van het examen. Hoe beter je planning, hoe minder stress.
- Bij deze dag hoort voldoende eten, maar een te zware maaltijd kan een dipje veroorzaken. Zorg dus voor gezond eten waar je lang mee verder kan. Denk hierbij aan volkoren boterhammen of een volkoren pasta salade. Neem ook een lekker stukje fruit mee voor het middaguur en om je op te peppen na het examen. Voorzie voldoende water in een doorzichtig flesje voor tijdens het examen.
- Ga op tijd slapen. Reken er op dat je 8u slaap nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren. Het is een pak moeilijker om goed na te denken als je vermoeid bent.
- Neem een voldoende stevig ontbijt. Je hersenen hebben calorieën nodig om goed te kunnen functioneren.
- Gezien de zeer warme temperaturen: Neem zeker voldoende water (doorschijnende fles) mee en zorg voor en voorraad voor de namiddag.
- Een of 2 vitamine C tabletten tegen een dip kan soms ook wonderen doen.
Tijdens het examen:
- Focus op het hier en nu, niet op wat er allemaal kan gebeuren. Je kan op dit moment enkel je best doen. Weet dat je er hard voor geleerd hebt en houd je positieve leerervaringen voor ogen.
- De sessie van wiskunde, scheikunde en fysica wordt krap in tijd. Werk dus proper en zeer geconcentreerd!
- Schrijf dingen op waarvan je weet dat je ze nodig hebt. Zo moet je je achteraf geen zorgen meer maken of je alles wel juist herinnert en kan je focussen op de oefeningen.
- Bekijk de formularia en figuren die je bij het examen krijgt. Ook wanneer je iets niet meer weet, is het beter om dit te bekijken als geheugensteun dan te piekeren.
- Werk met rondes. In plaats van alle vragen in één lange beurt op te lossen, is het beter een paar keer door het examen te gaan. Op die manier loop je minder risico alle tijd te spenderen aan de oefeningen waarmee je vast zit. Wanneer je iets weet/niet weet kan je het ook aanduiden op een manier die voor jou duidelijk is.
- Controleer je antwoorden. Soms maak je door teveel haast enkele foutjes. Dit wil je vermijden door dingen zoveel mogelijk na te lezen.
- Neem voldoende tijd om je antwoordenblad in te vullen. Dit kan wanneer bij je tweede ronde aangekomen bent. Soms heb je dan nog vragen open gelaten, maar hierover kan je ook beslissen wanneer je al bezig bent met invullen.
Over de auteur: Jan Bruwier is hoofdverantwoordelijke van Rebus studiebegeleiding in Leuven en Kortrijk. Stephanie Theunissen is psychologe en werkt momenteel als studiecoach bij Rebus.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.