Uit een studie afgenomen bij 4000 Antwerpse studenten is gebleken dat 4,7% van de ondervraagden toegaf dat ze weleens stimulerende middelen zoals Rilatine of Concerta gebruiken tijdens het studeren. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om de studenten hierin beter te begeleiden. Begrijpelijk, want de gevaren die met deze geneesmiddelen gepaard gaan zijn dan ook niet min: hartproblemen, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en (uiteraard) verslaving. Het zal waarschijnlijk niet geheel verbazen dat deze "leerpillen" vooral tijdens de examenperiodes worden ingenomen. Verder werd nog ontdekt dat tot twee keer meer jongens als meisjes naar deze hulpmiddelen grijpen.
Ook hier bij Rebus maken wij ons zorgen over deze trend. Wij raden het gebruik van dergelijke pillen dan ook ten zeerste af. Niet alleen zijn ze gevaarlijk, maar de werking van deze middelen tijdens het studeren is trouwens nauwelijks bewezen en berust veeleer op bijgeloof. Dus de dag voor je examen nog vlug wat pillen slikken en je slaagkansen veilig stellen is jammer genoeg niet meer dan een naïeve utopie, en zelfs een die niet helemaal zonder gevaar is.
De enige vorm van pillengebruik waar we hier enigszins achter kunnen staan zijn vitaminesupplementen, want examenperiodes kunnen heel uitputtend zijn en een verzwakte weerstand met de daaraan gekoppelde verkoudheid (of erger) kan heel nefast zijn voor je studieprestaties.
Het enige "wondermiddel" die we hier bij Rebus kunnen bieden is jammer genoeg slechts de wijsheid dat er geen zo'n middeltjes bestaan. Slechts wie hard werkt tijdens het jaar kan daar de vruchten van plukken op zijn rapport. Cruciaal hierbij zijn efficiënte studiemethodes, een goeie planning en een sterke discipline. Allemaal zaken die centraal staan in onze cursus Studiemethodiek. Wie hier meer wil over te weten komen kan hier klikken.
Bron: De Morgen
Over de auteur: Alexander Vandecaveye is afgestudeerd als Bachelor in de Geografie en Master in de Wijsbegeerte en werkt momenteel als studiecoach en social media expert voor REBUS.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten