studeren.... |
LEREN LEREN
Laten we even een aantal van die tips wat van naderbij bekijken. Zo vinden we bijvoorbeeld als vijfde tip 'leren leren' terug. Hier bij REBUS kunnen we zeker beamen dat een goede studiemethode niet alleen handig is in je studies, maar zelfs cruciaal mag genoemd worden als je toch enige kans op slagen wilt maken en niet over een bovennatuurlijke superintelligentie beschikt (en laten we eerlijk zijn, u en ik vallen niet in deze categorie).
STUDIEPLANNING
Hun "gouden tip" bestaat erin dat je een studieplanning opmaakt. En opnieuw, hier staan we met REBUS volledig achter. Bij heel veel studenten in de eerste bachelor moeten we inderdaad vaststellen dat het hun planning is waar het al voor een groot stuk mank loopt (zo beschikken vele studenten zelfs niet over hun eigen agenda). Tot zover slaan de experten bij Dummies de bal nog juist, maar wat ze nog vergeten te vermelden is hoe men nu zo'n planning dient op te stellen. Uit eigen ervaring weten we hier dat sommige studenten dit tot voor hun hogere studies nog nooit zelfstandig hebben gedaan. Dan is het natuurlijk nog de vraag of een zinnetje die je meegeeft een planning op te stellen je wel in staat stelt effectief over te gaan tot het in mekaar steken van een voldoende solide studieschema.
STUDIESNELHEID
De derde tip is al minstens zo zeer de nagel op de kop, maar tegelijk de vaagheid zelve. Daarin raden ze de naar studietips zoekende student aan om de juiste snelheid te vinden tijdens het studeren. En inderdaad, op zich is dit heel juist, de juiste studiesnelheid hanteren is een noodzakelijke voorwaarde voor wie zijn secuur uitgedokterde studieplanning wil zien slagen. Maar hoe zorg je er voor dat je voor jezelf de juiste snelheid kunt vinden? Wat is die snelheid? Ze raden verder ook aan om per half uur tien minuutjes pauze te nemen, maar is dit wel het meest aangeraden voor iedere student?
De andere tips kunt u zelf eens nalezen, maar u zult (hopelijk) inzien dat deze vooral uitblinken in beknoptheid en meestal te vaag zijn om effectief in de praktijk toe te passen.
STUDIEMETHODE
Enige argwanendheid bij deze mirakel studietips is dus zeker op zijn plaats. Op zich zijn ze zeker en vast juist en kunnen ze handig zijn als ze op de goede manier worden ingepast. Maar het is bij dit laatste waar het schoentje knelt. Iemand die geen goede studiemethode heeft - of erger nog, die helemaal geen methode heeft - zal met deze tips vrijwel niks kunnen aanvangen. Wie echt problemen heeft met zijn studeerwijze is volgens ons best gebaat bij een persoonlijke aanpak. Dit kan dan ook enkel gegarandeerd worden tijdens een professionele en individuele cursus studiemethodiek.
Over de auteur: Alexander Vandecaveye is afgestudeerd als Bachelor in de Geografie en Master in de Wijsbegeerte en werkt momenteel als studiecoach en social media expert voor REBUS.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten