dinsdag 18 februari 2014

Pesten: een probleem dat blijft aanslepen

De laatste jaren werden verschillende campagnes opgezet om meer bewustzijn te creëren rond pestgedrag. Zo kent U waarschijnlijk wel de recente Ketnet-Move tegen Pesten. Al deze goedbedoelde acties lijken echter niets te veranderen in het pestgedrag van kinderen en jongeren. Recent onderzoek van Yeti, het tienerblad van Klasse, bij 1200 leerlingen toonde aan dat de helft van de leerlingen toegeeft gepest te worden.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat de jongeren vinden dat er op een verkeerde manier gereageerd wordt op pesten, waardoor ze de stap naar een vertrouwenspersoon veel minder snel zetten. Jongeren die gepest worden, hebben het gevoel dat ze er met hun probleem alleen voor staan. Ook de pesters zelf beseffen niet dat hun gedrag erg kwetsend overkomt. Na een pestincident moet prioritair uiteraard de gepeste jongere beschermd worden, maar ook de pestkop moet leren met zijn/haar eigen boosheid en frustraties omgaan en voelt zich waarschijnlijk niet goed in zijn/haar vel.

Er zal een grondige attitudeverandering nodig zijn ten opzichte van de problematiek rond ‘pesten’. Bewustzijn rond pestgedrag is er door de verscheidenheid aan campagnes al geïnstalleerd, maar een preventieve aanpak waarbij de oorzaak van het pesten wordt aangepakt, is er voorlopig niet.

Pestgedrag wordt aangepakt door scholen wanneer het zich voordoet, maar op die manier zal het gedrag zelf niet verminderen. Zowel voor pestslachtoffers als voor pesters zelf zal het belangrijk zijn dat er in de toekomst meer wordt gewerkt rond het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden, het opbouwen van weerbaarheid en het omgaan met stresserende situaties. Jongeren kunnen zich steeds minder inleven in ‘de ander’, waardoor pesterijen al snel onderschat worden. Als jongeren op termijn meer weerbaar worden en meer empathisch vermogen ontwikkelen ten opzichte van elkaar, zal het pestgedrag zienderogen verminderen.

Rebus probeert op deze belangen in te spelen en is momenteel bezig met het uitwerken van een groepstraining voor jongeren tussen de 12 en 14 jaar rond weerbaarheid en pesten op school.


Over de auteur: Astrid Dendauw is studiecoach voor REBUS en werkt momenteel een groepstraining uit rond weerbaarheid en pesten op school.

Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten