woensdag 25 juni 2014

Gokken tijdens het toelatingsexamen arts/tandarts?

Het toelatingsexamen arts/tandarts is multiple choice:: kan ik gokken?

Naar aanleiding van het aankomende toelatingsexamen geneeskunde, stellen heel wat leerlingen zich vast vragen over de beste manier om een multiple choice examen aan te pakken. Hoeveel vragen vul je best in? Moet je gokken of niet? Moet je bij je eerste antwoord blijven of kan je nog veranderen? Op deze vragen zullen we ingaan in deze blogpost.

Ten eerste is het vooral erg belangrijk dat je op een multiple choice examen met foutcorrectie voldoende marge creƫert om te kunnen slagen. De vragen op het examen zijn zo opgesteld dat er behoorlijk wat valstrikken in zitten, dus je kan nooit 100% zeker zijn dat je alles juist hebt. 50% invullen is dus niet voldoende, het is beter om naar een ruimer percentage te streven, bijvoorbeeld 75%.

Wat betreft het gokken, hierover zijn de meningen verdeeld. Bij exacte wetenschappen, is het beter om niet te gokken, daar je het antwoord meestal kan uitrekenen of beredeneren. Voor het IVV (informatieverwerking) -gedeelte, kan je overwegen om te gokken wanneer je twijfelt tussen twee antwoorden. Dit geeft statistisch gezien puntenwinst, daar een fout antwoord -1/3 oplevert, maar je 1 op 2 antwoorden juist zou moeten hebben en hiervoor wel een punt bij krijgt. Let wel, statistisch gezien betekent over een groot aantal vragen. Daar dit niet zoveel vragen zijn, kan je ook pech hebben bij het gokken. Tip: Bij de communicatieproef twijfel je meestal tussen twee antwoorden. Hier is het dan vaak ook mogelijk om alle vragen in te vullen en punten te scoren!

Ten slotte kan het soms wel nuttig zijn om je antwoord ter veranderen. Onderzoek wijst uit dat wanneer studenten hun antwoord aanpassen, ze vaker een fout antwoord vervangen door een correct antwoord dan omgekeerd (Geiger, 1996). De voorwaarde hiervoor is wel dat ze niet gokken dat het een fout antwoord is, maar een beredeneerde keuze maken om het antwoord te veranderen (Shatz & Best, 1987).

CONCLUSIE:
Probeer voldoende in te vullen, doch zonder al teveel te gokken. Lees je antwoorden en de vragen ook goed na om eventuele valstrikken te ontdekken en je redenering te controleren opdat je je antwoord eventueel nog kan aanpassen.

Bibliografie

Geiger, M. (1996). On the benefits of changing multiple-choice answers: Student perception and performance. . Education, 108-116.
Shatz, M., & Best, J. (1987). Students' reasons for changing answers on objective tests. . Teaching of Psychology, 241-242.


Over de auteur: Stephanie Theunissen, is psychologe en werkt momenteel als studiecoach voor het informatieverwerkingsgedeelte IVV van het toelatingsexamen arts/tandarts bij REBUS.

Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, WebsiteFacebookTwitterGoogle+ of onderaan deze blogpost.