Naast een grote portie ontgoocheling en frustratie komt evenwel de grote en moeilijke hamvraag: Wat nu?
Niet geslaagd: wat moet ik nu doen?
De allerbelangrijkste vraag is: wil ik verder met geneeskunde of tandheelkunde? Of anders gesteld: wil ik het toelatingsexamen opnieuw afleggen? Indien nee, dan kiest men gewoon de nieuwe richting die men uit wil gaan. Indien ja, dat volgt een moeilijkere keuze die vooral bepaald wordt door het al of niet aanwezig zijn van een goed plan B.
Ik wil het toelatingsexamen opnieuw afleggen
Het allerbelangrijkste wat je moet weten: er bestaat geen enkele richting die je goed voorbereidt op het toelatingsexamen!
Een voltijdse studierichting kiezen en daarnaast ook het toelatingsexamen afleggen is een ongelooflijk zware opdracht waarbij de kans op succes voor beiden zeer, zeer klein is. De slaagcijfers voor het toelatingsexamen voor deze groep studenten is lager dan de algemene slaagcijfers (10% in juli 2014).
Welke keuze kan je best nemen? Wel, dat hangt er van af of je beschikt over een goed plan B...
Ik heb een goed plan B
Een plan B is die richting die je wil uitgaan wanneer je nooit zou slagen voor het toelatingsexamen. Heb je een goed plan B? Ga ervoor, maar dan wel in een deeltijds regime. Voor kinderbijslag en andere rechten moet je minimaal 27 studiepunten opnemen om erkend te worden als voltijds student. Kies in je uitverkoren plan B voor minimaal 27 studiepunten, maar liefst ook niet al teveel meer. En leg de klemtoon daarvan in het eerste semester.
Zo wordt je al ondergedompeld in de universitaire realiteit, leer je omgaan met grotere (complexere) hoeveelheden leerstof, doe je veel ervaring op en kan je kijken of deze richting je echt bevalt. Ga er 100% voor en probeer voor alle vakken te slagen! Dit is goed voor je vertrouwen en je studie-efficientie.
Vanaf februari ga je dan vol voor het toelatingsexamen. Neem je tijd om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Want enkel de goed voorbereide studenten slagen. Beter 1 maand teveel tijd dan 1 dag te weinig!
Ik heb geen plan B
Er bestaat geen enkele goede richting ter voorbereiding van het toelatingsexamen. Als je dan toch iets moet kiezen, dan is volgens ons de minst slechte richting: farmaceutische wetenschappen.
Kies daar ook voor een deeltijds programma met minimaal 27 studiepunten en niet al teveel meer.
In Leuven heb je in het eerste semester een programma van 28 studiepunten met volgende vakken: fysica, celbiologie, algemene scheikunde en organische scheikunde. Een perfect semester om dezelfde ervaring op te doen als hierboven vermeld. Ga er ook 100% voor. Dan krijg je een goed beeld wat je capaciteiten zijn.
Moet ik studeren voor vrijstellingen?
Conclusie
Wil je later arts of tandarts worden, geef dan alle prioriteit aan het toelatingsexamen. Zo kan je jouw droom waarmaken. Bereid je vooral zeer goed voor, dan is de kans op succes bijzonder groot!
Over de auteur: Jan Bruwier is hoofdverantwoordelijke van Rebus studiebegeleiding in Leuven en Kortrijk. Rebus begeleidde, sinds de invoering van het toelatingsexamen in 1997, al meer dan 500 studenten succesvol voor het toelatingsexamen arts en tandarts.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten