woensdag 27 januari 2016

Leerstof en data voor toelatingsexamen arts en tandarts 2016


Het officiële leerstofoverzicht en de inschrijvingsdata voor het toelatingsexamen 2016 zijn bekend! Graag willen wij u op de hoogte houden van alle praktische informatie: lees deze dan ook aandachtig en vergeet je zeker niet in te schrijven en tijdig te betalen!

Planning

Noteer alvast volgende data in je agenda:


Eerste examenmoment

Dinsdag 1 maart 2016: start inschrijving
Dinsdag 17 mei 2016: uiterste inschrijvingsdatum
Maandag 23 mei 2016: uiterste betaaldatum
Dinsdag 5 juli 2016: eerste examenmoment
Dinsdag 12 juli 2016: bekendmaking resultaten


Tweede examenmoment

Woensdag 13 juli 2016: start inschrijving
Maandag 1 augustus 2016: uiterste inschrijvingsdatum
Woensdag 3 augustus 2016: uiterste betaaldatum
Dinsdag 30 augustus 2016: tweede examenmoment
Dinsdag 6 september 2016: bekendmaking resultaten

Praktisch

Locatie: Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel
Inschrijving: Via de website van het toelatingsexamen. Je dient je aan te melden met een persoonlijk e-mailadres. Vervolgens ontvang je een paswoord dat je kan aanpassen. Houd dit paswoord zorgvuldig bij. Je bent pas succesvol ingeschreven wanneer de betaling tijdig en correct werd uitgevoerd. Let op: de aanvraag voor ondersteunende maatregelen dient apart te gebeuren. Voor meer informatie raadpleeg je de website.

Betaling:De kostprijs bedraagt 35 euro per examenmoment.
Nadat je je hebt geregistreerd, krijg je een e-mail om het inschrijvingsgeld te betalen met vermelding van een gestructureerde mededeling. Houd rekening met de uiterste betaaldatum!

Wat is nieuw in 2016?

Planning: Het aantal vragen blijft ongewijzigd: 60 vragen voor KIW en 60 vragen voor IVV. De planning van het KIW-gedeelte verandert wel:
KIW deel 1 (voormiddag): 40 vragen. 10 vragen per wetenschappelijke discipline (wiskunde, fysica, chemie en biologie).
KIW deel 2 (namiddag): 20 vragen. 5 vragen per wetenschappelijke discipline (wiskunde, fysica, chemie en biologie).
Nadien volgt IVV, dat ongewijzigd blijft.

Duur: Het examen zal een half uur langer duren dan vorig jaar. Het start om 9u30 in plaats van 10u en duurt tot 17u15.

Inzage: De inzage gebeurt vanaf dit jaar digitaal (uitgezonderd de communicatieproef). Meer informatie hierover zal in de loop van het eerste kwartaal van 2016 worden bekendgemaakt. 

Te kennen leerstof KIW

Wiskunde: beperkte wijzigingen
Fysica: diverse veranderingen, schrappingen, verduidelijkingen, toevoegingen
Chemie: diverse veranderingen, schrappingen, verduidelijkingen, toevoegingen; alsook diepgaander en gedetailleerder.
Biologie: diverse veranderingen, schrappingen, verduidelijkingen, toevoegingen; alsook diepgaander en gedetailleerder. Verder is er ook een reorganisatie van de te kennen leerstof.

Een uitgewerkt overzicht van de te kennen leerstof vind je hier en klik hier om naar het overzicht van de wijzigingen t.o.v de leerstof 2015 te gaan. 

In dit laatste document zijn wijzigingen t.o.v. 2015 als volgt aangegeven:

Tekst is onderstreept: aangevuld, toegevoegd of veranderd t.o.v. 2015 (te kennen)
Tekst is doorstreept: verwijderd t.o.v. 2015 (niet te kennen)

Welke invloed heeft dit op onze begeleiding?

Onze theorie, oefeningenbundels en milestone-testen zullen de komende weken geüpdatet worden in overeenstemming met de te kennen leerstof. Zodra we alle wijzigingen hebben doorgevoerd aan de theorie en oefeningenbundels zal je een mail ontvangen met een link naar deze update. Dit materiaal is een aanvulling op het studiemateriaal dat je momenteel gebruikt.

We zijn ook opnieuw van start gaan met ons online vragenforum, waarop je steeds terecht kan met je vragen.

We wensen je alvast heel veel succes met de verdere voorbereiding van het toelatingsexamen. Klik hier voor meer info over het Rebus Studiebegeleidingstraject.

Huiswerkbegeleiding, de nieuwe dienstverlening van Rebus Studiebegeleiding

Rebus Studiebegeleiding zorgt voor huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding, de nieuwe dienstverlening van Rebus Studiebegeleiding

Huiswerk. Voor de ene student een plezier om te doen en voor de andere een verguisde bezigheid. Het onderwerp is de laatste jaren ook vaak het onderwerp geweest van stevige polemiek. Vele pedagogen beschouwen huiswerk als iets dat tijd wegneemt die een gezin samen zou kunnen doorbrengen, of stellen dat het enkel de kloof tussen zwakke en sterke leerlingen groter maakt. Nog andere specialisten beschouwen huiswerk als een must, mits goede invulling: brede opdrachten, beschouwend werk met zo weinig mogelijk ‘invuloefeningen’. Aan welke kant van de discussie je je ook bevindt als ouder, huiswerk is voor je studerende kinderen een realiteit.

Huiswerk op niveau

Voor ouders met kinderen op de lagere schoolbanken hoeft helpen bij het huiswerk nog geen opgave te zijn: sommen maken, breuken oefenen, luidop lezen, … maar hoe groter je studentje wordt, hoe moeilijker de leerstof. Vele ouders haken dan ook af of geraken gefrustreerd wanneer hun kinderen om hulp bij hun huiswerk vragen. Het probleem is dan ook niet dat ouders de leerstof niet kunnen begrijpen, maar dat hun uitleg van de stof of aanpak van de oefeningen niet strookt met de manier waarop de studenten het werd aangeleerd.

Studenten én hun ouders waren vragende partij

Bij Rebus Studiebegeleiding krijgen we elke dag veel studenten van zowel het lager, secundair als hoger onderwijs én hun ouders over de vloer. Uit de gesprekken met ouders blijkt dat velen onder hen moeite hebben om hun kinderen de juiste hulp bij hun huiswerk te bieden en of Rebus daar geen handje bij zou kunnen helpen. We wisten meteen wie geknipt zou zijn voor de rol als huiswerkbegeleider: onze coaches Laura Gozin en Nicky Hoofwijk, beiden psycholoog en al enkele jaren actief als studiecoach bij Rebus Studiebegeleiding.

Het Rebus aanbod

Rebus biedt een rustige en warme omgeving om huiswerk en toetsen voor te bereiden onder de deskundige leiding van onze coaches  We helpen de student met planning en taken met als einddoel hem/haar zelfstandig te leren werken met de juiste methode en houding.

Timing

Onze huiswerkklassen gaan door na de schooltijd in onze klaslokalen te Leuven. Leerlingen worden tussen 16u15 en 16u30 verwacht en de huiswerkbegeleiding start vanaf 16u30 tot 18 uur en dit op elke weekdag behalve woensdag. Op woensdagnamiddag kan men een dubbele sessie volgen en dit van 12u30 tot 14 uur en van 14u30 tot 16 uur. Op zaterdag voormiddag gaat de huiswerkbegeleiding door van 10u30 tot 12 uur.

vrijdag 8 januari 2016

De Rebus groepslessen voor het toelatingsexamen geneeskunde in beeld!

Bekroonde Canvas documentairemaker Lode Desmet, gekend van De Werkende Mens, heeft voor Rebus Studiebegeleiding een toffe impressie gemaakt van de voorbereidende groepslessen fysica voor het toelatingsexamen (tand)arts.