donderdag 16 januari 2014

Last van druk en examenstress? Faalangst?

Als stress je parten speelt...




Tijdens de finale van Miss België worden de kandidates op hun algemene kennis beoordeeld. Op de vraag hoelang geleden de Eerste Wereldoorlog begon, antwoordde Miss België kandidate Cindy Sabbe (19) zaterdag twijfelend: "Tien jaar geleden". Ook de tweede vraag kon ze niet juist beantwoorden. Wie de eerste Belgische astronaut was? "Femalt" antwoordde Cindy.


Gisteren reageerde Cindy op haar flater tijdens de algemene kennisronde. 'Ik wist wel heel degelijk dat het 100 jaar was, maar door de stress op dat moment kwam er 10 uit mijn mond. Ik denk dat missen een menselijke zaak is,' klinkt het op Facebook.
Dat missen een menselijke zaak is, kunnen we niet ontkennen. Stress speelt iedereen parten, zeker in deze barre examenperiode.

Examenstress


Je herkent het wel... Je hebt zo veel te doen en zo weinig tijd, dus je beslist om voor 100% in blokmodus over te gaan. Je moet en zal goed studeren, anders gaat het niet lukken. Wanneer je de oefeningen wil openen op je laptop, beland je per ongeluk op Facebook. Daar lees je dat je de laatste 100 pagina’s van de cursus toch moet kennen en dat vorig jaar veel studenten gebuisd waren. Je probeert dan maar hard verder te studeren, maar het lukt niet meer en je besluit een pauze te nemen. Na twee minuten vraagt je moeder of je klaar bent voor je examen. En of je dan niet verder moet studeren? Later belt een maat om te zeggen dat hij het examen niet ziet zitten. Ook jij begint te twijfelen, maar besluit er toch voor te gaan en studeert nog lang door. De volgende ochtend kan je je echter moeilijk concentreren op de examenvragen en merk je dat je knappe verschijning niet voldoende is om je prof te bekoren.
Deze en soortgelijke situaties kunnen tot heel wat twijfels leiden. Kan ik het wel? Studeer ik genoeg? Is mijn studiemethode wel ok? Neem ik te veel /te weinig pauzes? Wat kan ik doen om beter om te gaan met (examen)stress? Ga ik er zo ooit geraken?


10 nuttige tips die u direct kan toepassen:


De examenperiode kan heel wat stress veroorzaken. We geven je graag tien tips die je kunnen helpen om deze periode aangenamer te maken. Deze tips krijgen deze keer wel de goedkeuring van REBUS mee, in tegenstelling tot een aantal dubieuze raadgevingen uit een vorige blogpost.

-       Maak een planning. Streep door wat je gedaan hebt en houd je zo goed mogelijk aan je voornemens.
-       Wees positief en focus op wat je al gedaan hebt.
-       Ga eens naar buiten tijdens je pauze.
-       Verwen jezelf met een kruidenthee of een warme douche.
-       Leer uit je fouten.
-       Weet dat iedereen examenstress heeft en dat een bepaalde mate van spanning goed is.
-       Maak een schema van je leerstof en kijk dit na op de avond/ochtend voor je examen.
-       Eet lekker, licht en gezond.
-       Studeer vooral voor jezelf en zie slagen als een stap vooruit naar je doel.
-       Durf om raad of hulp vragen.


Hoe REBUS kan helpen


Lijken de tips logisch maar vind je het moeilijk ze vol te houden? Blijf je met vragen of twijfels zitten? Wil je je beter voorbereiden voor de volgende examenperiode? Kan je gebaat zijn bij een extra training? Bij Rebus laten we je niet aan je lot over. We zijn er voor je om je te helpen bij de zoektocht om een goede studiemethode te leren ontwikkelen, versterken je capaciteiten om om te gaan met stress, ondersteunen je in specifieke vakken, leren je met faalangst omgaan, trainen je assertieve vaardigheden, etc. Hierbij vertrekken we steeds vanuit jouw vragen, vaardigheden en moeilijkheden.

Bron: De Standaard: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140112_00923409


Over de auteur: Isolde Vileijn is afgestudeerd als Master in de Klinische en Gezondheidspsychologie en werkt momenteel als studiecoach leren leren en stress coach voor REBUS.

Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten