woensdag 8 juni 2016

10 studietips om de blok en examens te overleven!!

studietips voor blok en examens
We zitten volop in examentijd en dan is het goed om nog eens alle mogelijke blok- en examenscenario's te overlopen. Wondermiddelen bestaan jammer genoeg niet (zeker ook geen doping gebruiken!) maar hierbij toch alvast een aantal mogelijke tips om deze periode zo goed mogelijk te overleven:
1. Draag een horloge 
Hoe old-school! Maar o zo handig. Velen onder ons gebruiken hun smartphone om het uur te checken, maar dat zorgt meteen voor een hoop afleiding in de vorm van rode 1-e
tjes op je communicatie app’jes. Met een horloge los je dat in één beweging op (en het staat nog cool ook).  Daarom geven we nu ook een hologe weg naar aanleiding van het EK voetbal. Ga naar onze Facebook pagina en win een Belgium EK Ice Watch: Klik hier!
2. Examenroosterkennis 
Een goede voorbereiding is cruciaal en een gewaarschuwd mens is er twee waard. Zorg er dan ook voor dat je altijd perfect weet wanneer je volgende examen start, waar het doorgaat en wat je precies moet kennen. Druk je examenrooster af, plak het op de deur van je toilet, de binnenkant van de koelkast en zorg ervoor dat je geen verassingen te verduren krijgt.  
3. Beloon jezelf 
Geraak je maar niet op het einde van het hoofdstuk? Beloon overwonnen paragrafen door op het einde van de paragraaf strategisch een snoepje te leggen. Telkens je de leerstof binnen hebt, mag het gummibeertje ook naar binnen.  
4. Google is je vriend 
Google weet alles, Google ziet alles, Google helpt met alles. De kans is groot dat het examen waar je voorstaat ooit al eens werd afgelegd en dan kan je er meteen van uitgaan dat Google daar een kopietje van heeft.  Voor meer info rond de vragen die bijvoorbeeld op het toelatingsexamen (tand)arts worden gesteld, klik hier. 
5. Visualiseer je leerstof 
Bij vakken zoals fysica of chemie is het soms moeilijk om vanuit de tekst de beschreven processen te begrijpen. YouTube kan hier een uitkomst bieden. Een mooi voorbeeld is het het kanaal van The Royal Institution: https://www.youtube.com/user/TheRoyalInstitution 
5. Lachen in de pauze 
Om je hersenen de kans te geven de leerstof te kunnen opnemen is het belangrijk dat je op regelmatige tijdstippen pauzeert.  Lachen is het ultieme pauzemiddel, bij Rebus studiebegeleiding schrijven we hiervoor dan ook tien minuutjes Zap de Spion per uur voor. Aanrader! https://www.youtube.com/user/LeZap2Spi0n
6. Praten! 
Je bent klaar met studeren voor je volgend mondeling examen, maar je wil zeker zijn dat wat je zegt goed overkomt? Zet je teddyberen, huis- of kotgenoten op een rij en laat ze je wat vragen stellen.  Dan heb je meteen een portie zelfzekerheid binnen. 
7. Facebook vrienden to the resque! 
Het is een goed idee om een Facebook groepje te starten met je klasgenoten of in te stappen in een groep rond bepaalde vakken. Lotgenoten kunnen je helpen met samenvattingen en je hebt meteen een dankbaar publiek om tegen te klagen. Ook mooi meegenomen! Studeer je voor het toelatingsexamen geneeskunde dan vind je hier een leuke Q&A site voor je vragen
8. Beperk koffie 
Cafeïne kan je helpen scherp te blijven, maar een teveel aan koffie kan ervoor zorgen dat je slaappatroon verstoord geraakt. Starbucks met mate dus. 
9. Work out 
Studeren komt vaak neer op uren en uren achter je bureau, vaak in een erg slechte houding. Daarom is het belangrijk dat wanneer je je studieplanning opmaakt, je tijd voorziet voor sport.  Je hoeft geen halve marathon te lopen, maar een toertje rond de blok op de fiets doet wonderen. 
10. Begeleiding 
Sometimes you can do everything right, and still lose” – Jean Luc Picard. Heb je alles gedaan wat je kon, maar je krijgt die fysica, wiskunde, rechten,… noot maar niet gekraakt? Contacteer ons via info@rebus.be en samen kijken we welke studiebegeleiding voor jou de juiste is. 
We wensen je alvast heel veel sterkte is deze moeilijke periode en ook heel veel succes met jullie examen!!!

Over de auteurs: Jan Bruwier is hoofdverantwoordelijke van Rebus studiebegeleiding in Leuven en Kortrijk. Stephanie Theunissen en Nicky Hoofwijk zijn psychologen en werken momenteel als studiecoach bij Rebus.

Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.
 

vrijdag 26 februari 2016

Rebus voorbereiding toelatingsexamen geneeskunde

Wil je ook deelnemen aan het toelatingsexamen arts tandarts? Met Rebus sta je er niet alleen voor. Wij zorgen voor de perfecte professionele ondersteuning en verhogen je slaagkansen met meer dan 400 procent!!




Help, ik zoek een (studie)richting!



Vallen je resultaten wat tegen? Heb je het gevoel dat je studierichting toch niet is zoals je verwacht had? Heb je vragen over het verloop van je studiecarrière?

Het gebeurt wel eens dat een studiekeuze niet de juiste blijkt te zijn. Een stijgend aantal studenten verandert dan ook op random momenten tijdens het studiejaar. Slecht plan. Als je van plan bent te switchen is het nu de moment. Door in februari te veranderen van richting heb je nog alle kansen om je academiejaar te redden.

Hoe kies je nu een nieuwe opleiding?


Studiekeuzes zijn nooit gemakkelijk te maken.  Een gefundeerde keuze is super belangrijk. Impulsief je ergens inschrijven is not the way to go. De best mogelijke keuze maak je bewust en op basis van voldoende informatie. Om tot een geïnformeerde keuze te komen moet je dus eerst grondig onderzoek doen. Dit onderzoek gaat over jezelf. Meer specifiek gaat het over jouw drijfveren en interesses, jouw capaciteiten en studiehouding. Daarnaast moet er onderzoek gebeuren over de externe factoren. Hierbij ga je informatie verzamelen over het onderwijsaanbod, de verschillende mogelijkheden (ook degene die niet voor de hand liggend zijn), het onderwijssysteem, het leerkrediet, etc...

Een duidelijk beeld scheppen.


Rebus heeft een aantal mensen in huis die je kunnen helpen om een goed te beeld te scheppen van wat je wil en belangrijker nog wanneer je dat wil. Hoe duidelijker het beeld dat je hebt, hoe gemakkelijker het is om een goed doordachte studiekeuze te maken.

Meer weten? Clicky!

vrijdag 5 februari 2016

Help mijn kind wordt gepest!? Wat kan je als ouder doen?

Vandaag is de laatste dag van de Vlaamse week tegen Pesten, met dit jaar als centrale thema “ Horen, zien en doen”.


wat kan je als ouder doen tegen pesten

wij doen niet mee aan pesten

Een heleboel activiteiten en acties gingen van start met als doel om pesten eindelijk tot een halt toe te roepen. En dat is nodig: 1 jongere op 5 is het slachtoffer van pesterijen, verbaal, fysiek, in levende lijve of online.  Deze ervaringen kunnen diepe sporen nalaten. Enkele voorbeelden zijn gevoelens van minderwaardigheid, eenzaamheid, en het ontstaan van (sociale) faalangst op lange termijn. Dat er zoveel campagnes rond pesten worden uitgevoerd die de problematiek extra in de aandacht zetten, is daarom een erg positieve en noodzakelijke ontwikkeling. Om pestgedrag permanent de kop in te drukken is echter blijvende alertheid nodig.

Een van de belangrijkste rollen die je als ouder kan innemen hierin, is die van vertrouwenspersoon. Het is erg belangrijk dat wie onder pesten lijdt, zich veilig genoeg voelt om erover te spreken.  De meeste kinderen praten helaas niet gemakkelijk over pesten. Vaak is er een enorme drempel van angst of schaamte, maar ook ongeloof dat de situatie op te lossen valt.

Zodra je kind aangeeft dat het zich gepest voelt, is actie noodzakelijk. Maar hoe herken je de signalen, en  reageer je als ouder het best ?  Wij gingen online op zoek naar de beste tips en zetten ze voor je op een rijtje:

OPEN STAAN VOOR SIGNALEN

Het is van groot belang om de signalen van pesten op tijd op te vangen.  Makkelijk is anders: Uit schaamte, maar ook uit angst voor het niet vinden van oplossingen, kan je kind de situatie liever voor zichzelf houden.  Belangrijk is dat je zonder aan te dringen toch doorvraagt waar nodig, en je niet door ontwijkende antwoorden laat geruststellen. Sommige kinderen zullen proberen om de situatie te  ontkennen of te minimaliseren, en duwen zo hulp van zich af. Geef duidelijke aan dat pesten nooit kan en in elke vorm ernstig genomen moet worden.

Hieronder enkele veelvoorkomende signalen waar je als ouder voor kan uitkijken:
onrustige slaap en algemene gespannenheid
klachten van hoofd – en buikpijn
weinig vrienden, weinig verhalen over vriendjes op school
geen uitnodiging voor feestjes
achteruitgaande schoolprestaties
teruggetrokken gedrag

Natuurlijk is ieders reactie op pesten anders, en ken jij je kind het beste. Luister daarom naar je intuïtie wanneer die zegt dat er mogelijk iets aan de hand is. Als je kind het moeilijk vindt om te praten, kan je voorstellen om  via een briefje of mail te communiceren, de drempel wordt zo meteen heel wat minder hoog.

1. EERSTE REACTIE 

Wanneer je als ouder voor het eerst verneemt dat je kind gepest wordt, kan dit veel vragen en gevoelens oproepen. Een sterke reactie kan voor je kind overweldigend zijn. Veel voorkomende valkuilen zijn bijvoorbeeld in paniek schieten of het pesten persoonlijk opnemen.
Het is van cruciaal belang om duidelijk te maken dat je kind bij jou terecht kan en zich niet hoort te schamen of schuldig moet voelen.  Probeer in een eerste reactie vooral gerust te stellen en onderstreep dat de pesterijen niet persoonlijk opgevat moeten worden. Blijf kalm, uit je bezorgdheid, maar probeer je niet te laten leiden door emoties. Zoek een moment waarop jullie samen rustig kunnen praten.

2. PLAN VAN AANPAK 

Pesten wil je natuurlijk zo snel mogelijk stoppen. Echter te snel besluiten tot actie kan een averechts effect hebben.  Meteen de school inschakelen of de pesters confronteren, kan de situatie verergeren. Bekijk daarom samen met je kind wat je kan doen. Zorg dat je een zo duidelijk mogelijk beeld krijgt van de situatie: wie pest er, op welke manier, onder welke omstandigheden? Bespreek de stappen die ondernomen kunnen worden en waar jullie beide 100 % achter staan. Spreek af dat je niks doet zonder dat je kind dat weet. Overtuig, maar beloof geen snelle oplossingen. Pesten is complex!

3. CYBERPESTEN 

Een minder zichtbare vorm van pesten is cyberpesten. Online pesten is veel makkelijker verborgen te houden, zowel door de pesters als door de gepeste. Bij pesten via het internet is het niet altijd een goed idee om zelf te gaan reageren op haatberichtjes of ongewenste mails. Je kind afschermen van social media, is ook niet de beste oplossing. Gelukkig zijn er een heleboel technische manieren om het pesten te stoppen. Van ongewenste e-mails, sms’jes of chatberichten kan je de afzender blokkeren. Facebook heeft zelfs een eigen Veiligheidscentrum over pesten.
Neem ook hier het verhaal ernstig, maar weet dat internetboodschappen makkelijk erger opgevat kunnen worden dan ze oorspronkelijk bedoeld waren. Je kan ervoor kiezen om pestberichten bij te houden in een bestand, voor een duidelijk overzicht van de situatie. Preventie is ook mogelijk: Praat regelmatig met je kind over de ervaringen die het online opdoet.

4. NIEUWE ERVARINGEN  

Een teleurstellende ervaring kan het best recht gezet worden door nieuwe positieve ervaringen op te doen, liefst zo snel mogelijk. Bouw het zelfvertrouwen weer op door nieuwe contexten op te zoeken waarin je kind vriendschappen kan opbouwen, zoals bijvoorbeeld een hobby waarbinnen het zich goed en veilig kan voelen.  Blijf vertrouwen dat het anders kan !

Heb je zelf last van pesten of wil je graag meer informatie, kan je altijd eens een kijkje nemen op http://www.praatoverpesten.be/,  http://www.cyberpesten.be/ of op https://www.klasse.be/reeks/pesten/

Auteur: Laura Gozin, Klinisch Psychologe en studiecoach bij Rebus Studiebegeleiding.

woensdag 27 januari 2016

Leerstof en data voor toelatingsexamen arts en tandarts 2016


Het officiële leerstofoverzicht en de inschrijvingsdata voor het toelatingsexamen 2016 zijn bekend! Graag willen wij u op de hoogte houden van alle praktische informatie: lees deze dan ook aandachtig en vergeet je zeker niet in te schrijven en tijdig te betalen!

Planning

Noteer alvast volgende data in je agenda:


Eerste examenmoment

Dinsdag 1 maart 2016: start inschrijving
Dinsdag 17 mei 2016: uiterste inschrijvingsdatum
Maandag 23 mei 2016: uiterste betaaldatum
Dinsdag 5 juli 2016: eerste examenmoment
Dinsdag 12 juli 2016: bekendmaking resultaten


Tweede examenmoment

Woensdag 13 juli 2016: start inschrijving
Maandag 1 augustus 2016: uiterste inschrijvingsdatum
Woensdag 3 augustus 2016: uiterste betaaldatum
Dinsdag 30 augustus 2016: tweede examenmoment
Dinsdag 6 september 2016: bekendmaking resultaten

Praktisch

Locatie: Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel
Inschrijving: Via de website van het toelatingsexamen. Je dient je aan te melden met een persoonlijk e-mailadres. Vervolgens ontvang je een paswoord dat je kan aanpassen. Houd dit paswoord zorgvuldig bij. Je bent pas succesvol ingeschreven wanneer de betaling tijdig en correct werd uitgevoerd. Let op: de aanvraag voor ondersteunende maatregelen dient apart te gebeuren. Voor meer informatie raadpleeg je de website.

Betaling:De kostprijs bedraagt 35 euro per examenmoment.
Nadat je je hebt geregistreerd, krijg je een e-mail om het inschrijvingsgeld te betalen met vermelding van een gestructureerde mededeling. Houd rekening met de uiterste betaaldatum!

Wat is nieuw in 2016?

Planning: Het aantal vragen blijft ongewijzigd: 60 vragen voor KIW en 60 vragen voor IVV. De planning van het KIW-gedeelte verandert wel:
KIW deel 1 (voormiddag): 40 vragen. 10 vragen per wetenschappelijke discipline (wiskunde, fysica, chemie en biologie).
KIW deel 2 (namiddag): 20 vragen. 5 vragen per wetenschappelijke discipline (wiskunde, fysica, chemie en biologie).
Nadien volgt IVV, dat ongewijzigd blijft.

Duur: Het examen zal een half uur langer duren dan vorig jaar. Het start om 9u30 in plaats van 10u en duurt tot 17u15.

Inzage: De inzage gebeurt vanaf dit jaar digitaal (uitgezonderd de communicatieproef). Meer informatie hierover zal in de loop van het eerste kwartaal van 2016 worden bekendgemaakt. 

Te kennen leerstof KIW

Wiskunde: beperkte wijzigingen
Fysica: diverse veranderingen, schrappingen, verduidelijkingen, toevoegingen
Chemie: diverse veranderingen, schrappingen, verduidelijkingen, toevoegingen; alsook diepgaander en gedetailleerder.
Biologie: diverse veranderingen, schrappingen, verduidelijkingen, toevoegingen; alsook diepgaander en gedetailleerder. Verder is er ook een reorganisatie van de te kennen leerstof.

Een uitgewerkt overzicht van de te kennen leerstof vind je hier en klik hier om naar het overzicht van de wijzigingen t.o.v de leerstof 2015 te gaan. 

In dit laatste document zijn wijzigingen t.o.v. 2015 als volgt aangegeven:

Tekst is onderstreept: aangevuld, toegevoegd of veranderd t.o.v. 2015 (te kennen)
Tekst is doorstreept: verwijderd t.o.v. 2015 (niet te kennen)

Welke invloed heeft dit op onze begeleiding?

Onze theorie, oefeningenbundels en milestone-testen zullen de komende weken geüpdatet worden in overeenstemming met de te kennen leerstof. Zodra we alle wijzigingen hebben doorgevoerd aan de theorie en oefeningenbundels zal je een mail ontvangen met een link naar deze update. Dit materiaal is een aanvulling op het studiemateriaal dat je momenteel gebruikt.

We zijn ook opnieuw van start gaan met ons online vragenforum, waarop je steeds terecht kan met je vragen.

We wensen je alvast heel veel succes met de verdere voorbereiding van het toelatingsexamen. Klik hier voor meer info over het Rebus Studiebegeleidingstraject.

Huiswerkbegeleiding, de nieuwe dienstverlening van Rebus Studiebegeleiding

Rebus Studiebegeleiding zorgt voor huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding, de nieuwe dienstverlening van Rebus Studiebegeleiding

Huiswerk. Voor de ene student een plezier om te doen en voor de andere een verguisde bezigheid. Het onderwerp is de laatste jaren ook vaak het onderwerp geweest van stevige polemiek. Vele pedagogen beschouwen huiswerk als iets dat tijd wegneemt die een gezin samen zou kunnen doorbrengen, of stellen dat het enkel de kloof tussen zwakke en sterke leerlingen groter maakt. Nog andere specialisten beschouwen huiswerk als een must, mits goede invulling: brede opdrachten, beschouwend werk met zo weinig mogelijk ‘invuloefeningen’. Aan welke kant van de discussie je je ook bevindt als ouder, huiswerk is voor je studerende kinderen een realiteit.

Huiswerk op niveau

Voor ouders met kinderen op de lagere schoolbanken hoeft helpen bij het huiswerk nog geen opgave te zijn: sommen maken, breuken oefenen, luidop lezen, … maar hoe groter je studentje wordt, hoe moeilijker de leerstof. Vele ouders haken dan ook af of geraken gefrustreerd wanneer hun kinderen om hulp bij hun huiswerk vragen. Het probleem is dan ook niet dat ouders de leerstof niet kunnen begrijpen, maar dat hun uitleg van de stof of aanpak van de oefeningen niet strookt met de manier waarop de studenten het werd aangeleerd.

Studenten én hun ouders waren vragende partij

Bij Rebus Studiebegeleiding krijgen we elke dag veel studenten van zowel het lager, secundair als hoger onderwijs én hun ouders over de vloer. Uit de gesprekken met ouders blijkt dat velen onder hen moeite hebben om hun kinderen de juiste hulp bij hun huiswerk te bieden en of Rebus daar geen handje bij zou kunnen helpen. We wisten meteen wie geknipt zou zijn voor de rol als huiswerkbegeleider: onze coaches Laura Gozin en Nicky Hoofwijk, beiden psycholoog en al enkele jaren actief als studiecoach bij Rebus Studiebegeleiding.

Het Rebus aanbod

Rebus biedt een rustige en warme omgeving om huiswerk en toetsen voor te bereiden onder de deskundige leiding van onze coaches  We helpen de student met planning en taken met als einddoel hem/haar zelfstandig te leren werken met de juiste methode en houding.

Timing

Onze huiswerkklassen gaan door na de schooltijd in onze klaslokalen te Leuven. Leerlingen worden tussen 16u15 en 16u30 verwacht en de huiswerkbegeleiding start vanaf 16u30 tot 18 uur en dit op elke weekdag behalve woensdag. Op woensdagnamiddag kan men een dubbele sessie volgen en dit van 12u30 tot 14 uur en van 14u30 tot 16 uur. Op zaterdag voormiddag gaat de huiswerkbegeleiding door van 10u30 tot 12 uur.