vrijdag 17 januari 2014

Toelatingsproef geneeskunde of niet?

Bereid je voor op het ingangsexamen arts/tandarts
Grote opschudding vandaag in de medische en academische wereld: minister Onkelinx (PS) wil de beperking op nieuwe huisartsen en specialisten opheffen wat erop zou neerkomen dat dan ook het toelatingsexamen arts/tandarts in Vlaanderen wordt afgeschaft.

Eind jaren negentig werd in Vlaanderen en Wallonië een beperking gezet op het aantal artsen. In Vlaanderen werd de instroom sinds dan gecontroleerd via een toelatingsexamen arts/tandarts voor de opleiding geneeskunde. In Wallonië is men echter nooit tot een akkoord kunnen komen om een toegangsexamen in te kunnen voeren en is dit er tot op heden nog nooit gekomen. De maatregel die Laurette Onkelinx voorstelt, houdt in dat we die beperking opheffen, om zo knelpuntberoepen beter in te vullen.

Vlaamse reactie


Dat zou dan ook inhouden dat in Vlaanderen de toegangsproef mee wordt afgschaft en dit stuit binnen de Vlaamse medische en academische wereld op groot verzet. "Het aantal inschrijvingen zal stijgen van duizend naar vierduizend", voorspelt professor huisartsengeneeskunde Dirk Devorey (VUB). "De slaagpercentages zullen op hun beurt dalen naar 30 of 40 procent. We vrezen dat we dan de kwaliteit van het onderwijs niet kunnen garanderen. Bovendien wordt het curriculum binnenkort beperkt van zes naar vier jaar. Nu kunnen we nog rekenen op de voorkennis die studenten hebben bewezen bij het ingangsexamen. Dat kan dan niet meer."

Vlaamse ministers Smet en Vandeurzen, samen met de rectoren van de verschillende Vlaamse universiteiten, formuleren een andere oplossing. "We menen dat minister Onkelinx andere oplossingen moet zoeken om de knelpunten aan te pakken", zegt Vandeurzen. "Daarbij kan gedacht worden aan een beter evoluerende verloning, meer stages en gerichtere oriëntatie binnen de opleiding. Onkelinx heeft gelijk dat er een probleem bestaat, maar wij vinden dat het ingangsexamen in Vlaanderen succesvol is."

Bij REBUS kunnen we ons wel vinden in de visie van Vandeurzen. Volgens ons komt deze maatregel noch de kwaliteit van de opleiding, noch de kwaliteit van onze toekomstige artsen ten goede.

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Rebus


Ondertussen is een petitie opgestart tegen deze maatregel.


Over de auteur: Alexander Vandecaveye is afgestudeerd als Bachelor in de Geografie en Master in de Wijsbegeerte en werkt momenteel als studiecoach en social media expert voor REBUS.
Wil je graag reageren in verband met dit artikel? Dit kan via email, Website, Facebook, Twitter, Google+ of onderaan deze blogpost.

Bron: demorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten